1 Ocak 2013 Salı

FARKINDALIK VE FARKLILIK



Hepimiz kendi kendimize yarattığımız bir girdabın derinliklerinde boğulmaya eğilimli olabiliriz. Bu eğilimimizi hisseder hissetmez sormaya ve düşünmeye başlayabiliyor muyuz?
Hayat şartlarının zorluğu meselelerimizin en başında yer alsa da kendimizle ve diğer insanlarla ilişkilerimizde yaşadığımız sorunlar bizi zorlamaya devam ediyor.
Nasıl soru soracağımızı bilmektense şikayet etmeyi tercih ediyoruz. Bazen kendimiz günah keçisi oluyoruz bazen de sevdiğimiz ve yakınımız bir insan.
Nasıl düşünmeliyiz ki sorunsuz bir hayatımız olsun sorusu bizim mücadelemizi içten içe zayıflatıyor. Çünkü sorunsuz bir hayatı amaçlamakla mükemmelliğe ulaşmaya çalışıyoruz.
Mutlak doğruların olmadığı bir dünyada mutlaklığı aramak kişileri mücadelenin en başında kırılgan kılıyor.
Her zaman ve her şartta herkes için geçerli bir iyi söz konusu olmadığına göre iyiyi her zaman yorumlama ve bulma durumunda olan bizler reçetelere mutluluğu da yazdırmaya çalışıyoruz. Reçeteye mutluluk yazılamaz. Sakinleşebilir, iyileşebilir ve aktifleşebilirsiniz ama mutlu olmak başka ve zahmetli bir yolculuktur.
Her zaman birden çok çözüm ve düşünme yolu olan hayatlarımızda çözümsüzlük kabusunu hangi birimiz yaşamadık ki? Buradan çıkış yok hissine yol açan olaylara seneler sonra ya da başka bir bilgi birikimi ve tecrübeyle baktığımızda anlıyoruz ki çözümü o anda biz göremedik.
Boşuna bir çaba mı şu ömrümüz diye sorduğumuz ve monotonluktan şikayet ettiğimiz zamanlarda aniden gelen misafirimizin hediye olarak bize getirdiği kitapta altı çizilmeye değer olan cümleler bulunca hangimiz mutlu olmadık ki?
İnsanlar ve ilişkiler üzerine yazılmış yazıları okudukça herkesin bu konuda söyleyecek sözleri olduğunu ve bu sözleri telaşa kapılarak bir çırpıda anlatma gayretlerini anlıyorum ama insan aslında öyle derin ki…Telaş etmeden ve özenle insanı anlama çabasına saygı duyuyorum.
Kendimi anlama çabamın hayatın çeşitli dönemlerinde kesintiye uğradığı oldu. Kendime ve insanlara yararlı olma isteğimin şiddetlendiği dönemler de oldu. Her yaşta daha olgun olma gayretini anlıyorum ve daha bilge olma isteğini de anlıyorum. Ben de olgun ve bilge olmak istiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder