19 Nisan 2013 Cuma

Eylemi Olmalı İnsanın

 
"Kavramış ol, meraklı. İlhamın ya da telkinin seni itmesini bekleme ya da toplumun öpücüğünü alnında duymayı bekleme.Dikkat göster. Hepsi dikkat göstermektir. Dikkat canlılıktır. Dikkat seni diğerleriyle ilişkilendirir. O seni daha gayretli yapar. Daha gayretli kal."
 Susan Sontag
 
 
 
Hayatın gürültüsüne dahil olmak için ettiğimiz kavgalar ne kadar da komik kılıyor bizleri. Her şeyi bilme çabamız ve eğer bilirsek kontrolün bizde olacağını ve hiç kaybolmayacağını düşünmemiz ise trajik. Aklımızı dizginleme, yaşamımızı denetleme ve ilişkilerimizi kaç adımda nasıl düzeltiriz kitapçıklarıyla ne kadar da karışık gözüküyor hayat...Basit bir kazada ölüp gitmek istiyor insan. İntihar gibi bir eylemi kendisine yakıştıramıyor...Bir eylemi olmalı insanın. Hayatını sonlandırmaya yönelik değil de yeniden ve her an nasıl yazabilirim öykümü diye dert içinde olmalı insan. Öykünün içindeki bir sözcük iyileştirebilmeli zamanın açtığı ya da kapatamadığı yaraları. Öykü üzerinde düşünürken martıların seslerini duymalı insan. Martılar her şeydir ama ben bir martı değilim ki diye gelişebilir bir öykü. Gelişebilir ve kendi olanaklarımızın farkına varabiliriz. Bir eylemi olmalı insanın. Kendine ait ve tutkuyla sarıldığı bir eylemi olmalı. Tüm dünya ona sırtını da dönse o eyleminden vazgeçmemeli...İnanmalı ki o eylem onu kendisi yapacaktır ve kendisi olmadan yaptığı her şey ona yabancı olacaktır. Anne de olsa öğretmen de olsa eğer o eylemden vazgeçerse bilmelidir ki kendine ve başkalarına iyiliği dokunmayacak. O eylemin ne olduğunu nasıl kendisi bulmuşsa o eylemi sürdürmenin -hem de bütün karşısına çıkan engellere rağmen- yollarını da bulacak ve kendini gerçekleştirmiş olacak.  O eylemin arka planındaki düşünceler ve tutkular önemlidir. Eylemini gerçekleştiren insan en başta nedenini açık seçik kendisine anlatabilmeli.
yasemin Şenyurt/2013/Ankara

1 yorum:

  1. eylemi olmalı insanın!!! evet. ustam ben senin yazılarını tek tek paylaşmak istiyorum sayfamda...

    okurken kendi eylemimi gördüm ve mutlu oldum, hiçbir şey yapmıyor değilim öyle sansam bile, daha iyilerini ve daha fazlasını da hak ediyorum. hak meselesiyle ilgili de ayrıca yazmak lazım :)

    YanıtlaSil